Način pripreme
Priprema patišpanja od badema:
Pripremite koru od badema tako što promešate sitno mlevene bademe sa brašnom i ostalim sastojcima za bazu. Napravite smesu za testo za patišpanj od hladnih sastojaka.
Postavite testo u kalup koji ste prekrili papirom za pečenje. pecite na 180, pa smanjite na 160 stepeni oko 25-30 minuta. Nakon toga izvadite koru, ohladite je i oslobodite papira. Kora se mora ohladiti, jer dok je topla papir se teško skida. Kada skinete papir, vratite koru u kalup sa licem na gore.
Priprema šećernog sirupa:
Šećer i vodu promešajte i ugrejte na vatri. Prokuvajte do željene gustine. Kada se sirup ohladi, dodajte ekstrakt badema. Ovim sirupom prelijte koru i premažite je džemom od jagoda.
Priprema krema za nadev (krem za nadev pripremite dok se sirup hladi):
Potopite želatin u hladnu vodu, dok ne nabubri i zatim ga istopite na pari.
Ugrejte mleko i pre nego provri u njega dodajte šećer i žumanca uz neprestano mešanje žicom. Kada se krem zgusne, dodajte želatin, promešajte, skinite sa vatre, procedite i ohladite dok se masa ne pretvori u polutečni žele.
Umutite pavlaku dok ne dobijete gust krem.
Promešajte umućenu pavlaku sa žele masom, dodajte vanilu i liker od čokolade i krupno narendanu čokoladu.
Pripremljeni krem sipajte preko kore i poravnite površinu.
Ohladite u frižideru dok se smesa potpuno ne stegne. Oslobodite tortu od kalupa.
Obeležite 14 ili 16 porcija. Ukrasite ružama od umućene pavlake i bademima. Narendajte čokoladu preko torte i poslužite.