Način pripreme
1. Za sirup - zrna grožđa naseći na parčiće (nema potrebe da se čiste od semena i kože) i posuti ih šećerom i likerom. Ostaviti ih da odstoje 1 sat na sobnoj temperaturi, dok puste sok.
2. U šerpi zagrejati sveže mleko sa prstohvatom soli, kriškama pomorandže, cimetom i vanilom. Kada provri, skinuti sa vatre, zatvoriti poklopcem i ostaviti tako 30 minuta, da se sjednine svi mirisi i ukusi, a nakon toga izvaditi pomorandže.
3. Smesu sa grožđem staviti na tihu vatru, kuvati dok se ne zgusne i postane sirup (oko 20 minuta), i pred kraj možete povećati temperaturu. Procediti smesu (dobija se oko 1/2 čaše soka) uz pritiskanje kašikom, da bi se iscedila i poslednja kapljica ukusnog sirupa od grožđa. Čašu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a posle je staviti na kratko u frižider.
4. U međuvremenu dobro umutiti žumanca sa šećerom (90 g), staviti ih u ohlađeno mleko i na tihoj vatri mešati dok se smesa malo ne zgusne i postane skoro penasta. Nakon toga, skinuti smesu sa vatre i ostaviti da se ohladi, a povremeno pažljivo je promešati.
5. Ohlađen sirup od grožđa sipati u već ohlađen penasti krem. Ne mešati mnogo. (Možete da odvojite malo od njega za dekoraciju, ukoliko želite).
6. Pavlaku umutiti mikserom u sneg i dodati u nju krem sir, pa produžiti sa mućenjem dok se ne dobije homogena smesa.
7. Pavlaku dodati u delovima u preostali krem, uz blago mešanje dok se se dve smese ne sjedine u potpunosti.
8. Sipati u posudice ili jednu veliku posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti u frižideru najmanje 4-5 sati.
Tokom prva dva sata, smesu mešati povremeno, da se izbegne stvaranje kristala. Dobija se neverovatno ukusan sladoled sa kremastom strukturom i prefinjenim izgledom, i, ako je još i lepo ukrašen! Nasladite se!