Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Sladoled sa grožđem i krem sirom

Sladoled sa grožđem i krem sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Sladoled sa grožđem i krem sirom5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
3
"Neverovatno ukusan sladoled kremaste strukture i prefinjenog izgleda - ukrašavanje ostavljamo vašoj mašti"

Potrebni sastojci

  • za gusti sirup od grožđa
  • grožđe - 220 g zrna
  • šećer - 70 g
  • liker - 2 kašike slatkog
  • za sladoled
  • sveže mleko - 250 ml
  • pavlaka - 250 ml (za kuvanje)
  • žumance - 4 kom.
  • šećer - 90 g
  • krem sir - 3 kašike (Philadelphia)
  • pomorandža - 2 kriške sa korom
  • cimet - prstohvat
  • vanila - 2 kom.
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za sirup - zrna grožđa naseći na parčiće (nema potrebe da se čiste od semena i kože) i posuti ih šećerom i likerom. Ostaviti ih da odstoje 1 sat na sobnoj temperaturi, dok puste sok.

2. U šerpi zagrejati sveže mleko sa prstohvatom soli, kriškama pomorandže, cimetom i vanilom. Kada provri, skinuti sa vatre, zatvoriti poklopcem i ostaviti tako 30 minuta, da se sjednine svi mirisi i ukusi, a nakon toga izvaditi pomorandže.

3. Smesu sa grožđem staviti na tihu vatru, kuvati dok se ne zgusne i postane sirup (oko 20 minuta), i pred kraj možete povećati temperaturu. Procediti smesu (dobija se oko 1/2 čaše soka) uz pritiskanje kašikom, da bi se iscedila i poslednja kapljica ukusnog sirupa od grožđa. Čašu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a posle je staviti na kratko u frižider.

4. U međuvremenu dobro umutiti žumanca sa šećerom (90 g), staviti ih u ohlađeno mleko i na tihoj vatri mešati dok se smesa malo ne zgusne i postane skoro penasta. Nakon toga, skinuti smesu sa vatre i ostaviti da se ohladi, a povremeno pažljivo je promešati.

5. Ohlađen sirup od grožđa sipati u već ohlađen penasti krem. Ne mešati mnogo. (Možete da odvojite malo od njega za dekoraciju, ukoliko želite).

6. Pavlaku umutiti mikserom u sneg i dodati u nju krem sir, pa produžiti sa mućenjem dok se ne dobije homogena smesa.

7. Pavlaku dodati u delovima u preostali krem, uz blago mešanje dok se se dve smese ne sjedine u potpunosti.

8. Sipati u posudice ili jednu veliku posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti u frižideru najmanje 4-5 sati.

Tokom prva dva sata, smesu mešati povremeno, da se izbegne stvaranje kristala. Dobija se neverovatno ukusan sladoled sa kremastom strukturom i prefinjenim izgledom, i, ako je još i lepo ukrašen! Nasladite se!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: