Način pripreme
Sipamo dve i po šolje brašna u posudu zajedno s kvascem. Promešamo da se pomešaju dva sastojka. U drugu posudu razbijemo dva jaja. Umutimo ih žicom ili viljuškom.
Dodajemo 3 kašike maslaca, prstohvat soli i šećera. Mešamo i na kraju dodajemo kiselo mleko i tečnu pavlaku. Promešamo i dodamo u brašno. Namrvimo sir i dodamo i njega unutra.
Zamesimo testo u posudi, nevadeći ga. Pokrijemo ga i ostavimo da naraste 40 minuta. Vadimo ga iz posude i formiramo ga u loptu dok mesimo. Da se ne bi lepilo posipamo brašnom radnu površinu.
Delimo ga na 9 jednakih delova. U mikrotalasnoj rastopimo u maloj posudi 4 kašike maslaca. U posudu za pečenje stavimo papir za pečenje i na odstojanju u tri reda stavimo dobro oblikovane masnim rukama slane loptice.
Mažemo četkom odozgo umućenom polovinom žumanca (toliko sam imala i bilo mi je dovoljno), pomešanom s 2 kašike ulja. Po želji posipamo susamom. Pečemo na 200 stepeni u zagrejanoj rerni. Dobijaju se veoma mekane i aromatične loptice sa sirom!