Način pripreme
Dobro očistite zeca, operite i pospite svuda solju i alevom paprikom, poprskajte uljem i utrljajte dobro, da se lepo začini. Isecite mladi luk, mali deo stavite u duboki tiganj, a ostatak sipajte u đuvečaru.
Zelje poparite na dva tri minuta u slanoj vodi, ocedite i isecite, dodajte i njega u đuvečaru. Dodajte ulje i iseckanu nanu.
U tiganju porpržite luk i sitno iseckanu džigericu i bubrege, dodajte oprani pirinač i pržite kratko, nakon toga sipajte malo vode i mešajte povremeno. Začinite s malo aleve paprike i belog bibera, delom iseckane nane. Pirinač treba da je na pola skuan ili jednostavno propržen s iznutricama.
Gotovom smesom napunite zeca i zašijte iglom i koncem. Savijte balgo gotovog zeca i stavite ga u đuvečaru preko luka, zelja i ulja. Ako imate glavu začinite je i stavite uz zeca.
Pospite oko zeca ostatak nane, malo aleve paprike i so, sipajte vodu ali ne mnogo, do pola da zahvati zeca. Isecite maslac na parčiće i stavite preko zeca. Stavite poklopac na đuvečaru i gurnite u pećnicu na umerenu temperaturu.
Nakon otprilike sat vremena otvorite i vidite koliko je skuvano meso, ako se povlači zatvorite i ponovo pecite.
Pred kraj možete da sklonite poklopac i da zapečete zeca radi hrskave korice. Savršen recept za punjenog zeca, mek i sočan iznutra, a od spolja s hrskavom koricom.