Način pripreme
Prosejem brašno i pomešam sa suvim kvascem, pravim udubljenje i dodajem jaja, kiselo mleko, ulje i blago zagrejano sveže mleko.
Sve mešam drvenom kašikom dok ne počne da postane tvrđe i počinjem da mesim.
Kada testo prestane da se lepi, delim ga na 4 jednake lopte i svaku razvijam u veličinu tepsije u kojoj ću peći pogaču.
Poređam kore u tepsiju tako što svaku premazujem istopljenim maslacem, na poslednju ne stavljam maslac.
Po sredini tepsije stavljan jednu čašu da se oblikuje krug i od nje u ka krajevima sečem 8 delova kao tortu.
Nakon čega hvatam svaki razrezani deo i uvlačim po 2 puta. Skidam čašu i uvijam strč folijom i jednom krpom odozgo - ostavljam da nadođe na 50-60 minuta.
Nakon što je pogača nadošla, odozgo premazujem umućenim žumancem i uljem i posipam suncokretovim semenkama ili makovim semenom.
Peče se na 180 stepeni dok ne bude gotovo.
Pogača od maslaca Sunce je veoma uspešna.