Način pripreme
Rerna - na 170 stepeni; Kalup za tortu, premazan maslacem i prekriven hartijom - prečnika 20 cm.
1. Na pari rastopiti maslac i čokoladu, nalomljenu na parčiće. Ohladiti do sobne temperature. Dodati jedno po jedno žumance. Mutiti žicom dok se u potpunosti ne sjedine. Kroz sito dodati kakao i so. Mešati dok se ne dobije lep gladak krem.
2. Mikserom umutiti belanca, dodati im šećer i umutiti u čvrst sneg. Špatulom ih pažljivo dodati u čokoladnu smesu. Smesu sipati u kalup za tortu, prekriven papirom. Peći na 170-160 stepeni oko 20-25 minuta. Ohladiti.
3. Želatin sipati u 2 kašike vode, da nadođe.
Žumanca umutiti sa šećerom dok ne pobele. Dodati kukuruzni skrob, promešati i dodati toplo sveže mleko. Sipati u šerpu i zagrejati na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje, dok se ne dobije prijatan krem. Skloniti sa vatre i dodati vanilu i kafu u prahu. Mutiti žicom dok se u potpunosti ne sjedine sa kremom. Dodati želatin i mešati dok se i on ne sjedini sa smesom.
4. U posudi miksera umutiti pavlaku u čvrst sneg. Špatulom je pažljivo dodati u krem sa kafom.
Gornjom smesom preliti tortu, poravnati i ostaviti u frižideru da prenoći. Pre serviranja je odvojiti od kalupa nožem. Posuti obilno kakaom uspomoć cediljke.
Napomena: Za pečenje torte mi je trebalo više vremena od ovde datog i to na temperaturi oko 160-150 stepeni. Proveravala sam pečenost torte drvcetom za ražnjiće. Za čokoladu sam koristila pola bele i pola crne čokolade, pa sam smanjila količinu šećera na pola. Raskošan i nežan ukus čokolade sa kafom.