Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Turski specijalitet s patlidžanom

Turski specijalitet s patlidžanom

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Turski specijalitet s patlidžanom
Fotografije: Desislava
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
2
"Ovaj turski specijalitet s patlidžanom je toliko ukusan da bi mu mogli ispevati odu!"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada
  • paradajz - 500 g
  • beli luk - 4 čen
  • luk - 2 glavice
  • šargarepa - 1 komad
  • ulje - ili maslinovo ulje
  • peršun - pola vezice
  • so
  • biber
  • lovorov list - 2 komada
  • prezle - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Raspolovite patlidžane nakon što im skinete drške. Izbušite ih nožem, poslite i ostavite pokrivene 30 minuta, da se ocede od gorčine.

Nakon toga ih isplaknite i osušite. Zagrejte ulje ili maslinovo ulje i propržite patlidžane na kratko s obe strane. Prebacite ih u posudu za pečenje i u istom tiganju propržite sitno iseckani luk, fino narendanu šargarepu i istucan beli luk. Dodajte paradajz samleven u pire, dok 2 komada sečete na parčiće. Ostavite smesu da vri dok se blago ne smanji.

Rasporedite povrće u posudu za pečenje između patlidžana i začinite obilno začinima. Dodajte lovorov list, pospite s malo prezli i dodajte malo krupno isečenog peršuna. Pokrijte posudu folijom i napravite male rupice za paru. Stavite sve da se peče u jakoj rerni oko 45 minuta.

Servirajte turski specijalitet s patlidžanom sa još malo iseckanog peršuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: