Način pripreme
Patlidžan dobro operite i isecite na krugove po 1 cm - 1.5 cm.
Posolimo svako parče i ostavljamo oko 30 minuta da izađe sok iz njih.
Luk podelimo na dva dela - jedan deo sitno iseckamo i dodajemo u mleveno meso, a drugi - na kockice za sos.
Sos pripremamo tako što isečmo svo povrće - paradajz, paprike, šargarepu i 1/2 luka na kockcie i dinstmao u tiganju oko 5-6 minuta.
Začinimo i dodajemo paradajz pire. Sos je gotov.
Uzimamo odgovarajući pleh, namažemo uljem i poređamo osišene komade patlidžana, između svakog parčeta stavljamo mleveno meso koje smo pomešali sa lukom i malo soli i bibera. I tako ređamo, zalepimo sa mlevenim mesom komade patlidžana.
Prelivamo odozgo sos i stavljamo patlidžan sa paradajz sosom da se peče u prethodno urejanoj rerni na 180 stepeni oko 45-50 minuta - dok ne bude gotovo.
Po želji možemo posuti patlidžan sa mlevneim mesom na turski način mladim lukom i sitno iseckanim belim lukom, nakon što izvadimo iz rerne.
Bon apeti!