Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pirinač na tiganju»Pečurke sa parmezanom, zeljem i pirinčem

Pečurke sa parmezanom, zeljem i pirinčem

Pečurke sa parmezanom, zeljem i pirinčem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
3
"Pečurke sa zeljem možda ste i probali, ali stavite im parmezan da vidite o kakvoj neverovatnoj đakoniji je reč"

Potrebni sastojci

  • šitaki pečurke - 25 g, sušene
  • pirinač - 1 šolja
  • ulje - 5 kašika
  • maslac - 2 kašike
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 2 struka
  • zelje - 1 šaka, blanširano
  • pavlaka za kuvanja - 3 kašike
  • parmezan - 3 kašike, narendan
  • beli luk - 2 čena
  • bujon - 1 kocka, od povrća
  • so - po ukusu
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Sušene pečurke se potope u hladnoj vodi 30 minuta. U zagrejanom ulju se izdinsta sitno iseckan stari i svež luk. Dodaje se pirinač, prethodno natopljen 20 minuta, tako se brže skuva.

Pržimo i njega dok ne upije masnoću, začinimo solju i biberom. Pečurke se ocede, bujon se sačuva i sipamo pirinač, povremeno mešajući.

Kocka bujona se izmrvi u vreloj vodi i sipamo ga u pirinač u porcijama, treba oko 900 ml.

Malo pre nego što se skuvao pirinač dodajemo sitno iseckano zelje, mešamo i kuvamo još nekoliko minuta, može da se napravi i sa spanaćem.

U tiganju s maslacem i malo ulja se proprže iseckani čenovi belog luka, dodaju se i šitaki pečurke i na umerenoj vatri se kuvaju do zlataste boje. U pirinač se sipaju pečurke, pavlaka za kuvanje, parmezan i promeša se.

Vi procenite koliko ćete da kuvate, ako imate potrebe za vodom dolijte. Serviramo porciju šitaki pečuraka posutu s malo parmezana! Ukus je sjajan, probajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: