Način pripreme
Pečurke sa pirinčem i koprivom su jednostavno, ali veoma ukusno jelo. Pirinač sa pečurkama je klasika, ali sa zelenišem postaje još ukusniji predlog.
Operite koprivu obilno pod tekućom vodom, stavite je u posudu, posolite i prelijte kipućom vodom. Ostavite tako 5 minuta i procedite, sačuvajte vodu od koprive.
Operite i isecite pečurke na kriške, operite pirinač pod tekućom vodom i stavite posudu sa hladom vodom.
U duboku šerpu sipajte ulje i dodajte na sitno isečen luk i beli luk, zapržite 2-3 minuta. Dodajte isečene pečurke i dinstajte pod poklopcem, dok ne ostanu na masnoći.
Dodajte proceđene koprivu i pirinač, promešajte i sipajte u malo vode rastvoren paradajz pire zajedno sa alevom paprikom.
Sipajte vodu od koprive, dodajte začine i posolite po ukusu, kuvajte ukusno jelo na laganoj vatri dok pirinač ne bude gotov.
Gotov posni pirinač možete da servirate sa kiselim mlekom.