Način pripreme
Sušene pečurke se potope u hladnoj vodi 30 minuta. U zagrejanom ulju se izdinsta sitno iseckan stari i svež luk. Dodaje se pirinač, prethodno natopljen 20 minuta, tako se brže skuva.
Pržimo i njega dok ne upije masnoću, začinimo solju i biberom. Pečurke se ocede, bujon se sačuva i sipamo pirinač, povremeno mešajući.
Kocka bujona se izmrvi u vreloj vodi i sipamo ga u pirinač u porcijama, treba oko 900 ml.
Malo pre nego što se skuvao pirinač dodajemo sitno iseckano zelje, mešamo i kuvamo još nekoliko minuta, može da se napravi i sa spanaćem.
U tiganju s maslacem i malo ulja se proprže iseckani čenovi belog luka, dodaju se i šitaki pečurke i na umerenoj vatri se kuvaju do zlataste boje. U pirinač se sipaju pečurke, pavlaka za kuvanje, parmezan i promeša se.
Vi procenite koliko ćete da kuvate, ako imate potrebe za vodom dolijte. Serviramo porciju šitaki pečuraka posutu s malo parmezana! Ukus je sjajan, probajte.