Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Jedinstvena pamuk pogača

Jedinstvena pamuk pogača

D. ManolovaD. Manolova
Početnik
6115
Jedinstvena pamuk pogača
Fotografije: Maria Simova
9 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Pamuk pogača, kakvu prave samo majstori i ... vi"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 240 ml (mlako)
  • voda - 240 ml (mlaka)
  • ulje - 240 ml
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 2 - 3 supene kašike
  • kvasac - 1/2 paketa
  • brašno - 850 g
  • žumanca - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo toplo mleko sa toplom vodom, šećerom i kvascem. Kad se rastvori kvasac, stavljamo 1-2 šolje brašna (brašno se proseva). Promešamo dobro i ostavljamo smesu da odstoji 10 minuta.

Kad prođe vreme dodajtemo mast i počinjemo da dodajemo brašno, u koje smo stavili so. Zamesimo testo i ostavljamo u dubokoj posudi, koju pokrivamo krpom.

Kada odstoji na toplom i naraste, podelimo na 2 lopte. Svaku razvučemo na koru, koju sečemo na trouglove. Svaki trougao se uvija u oblik kiflice i ređa u pleh (ja na dno stavljam papir za pečenje).

Kad završimo, stavljamo pleh u rernu (ugrejanu na 50 stepeni) na kratko, da nadođe. Kad nadođe, vadi se i premazuje žumancem. Pogača se peče u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 40-45 minuta (zavisi od rerne).

Kad se zapeče odozgo, prekriva se aluminijumskom folijom da ne izgori i peče se samo na donjoj rerni sa ventilatorom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: