Način pripreme
Oljuštite patlidžan i isecite na duge komade debljine do 1 cm. Pospite ih solju, ostavite 20-30 minuta da se ocedi gorak sok, operite i osušite.
Uvaljajte ih u malo brašna i pržite u vrelom ulju, dok ne porumene. Poređajte ih u posudu i prelijte smesom od izgnejčenog belog luka i maslinovog ulja. Posolite i stavite u posudu sa belim lukom i maslinovim uljem.
Krompir operite i stavite da se kuva, ali da ne bude skroz kuvan, nakon toga ga oljuštite i isecite na kolutove. Tikvice takođe isecite na kolutove.
U namazan pleh stavite red patlidžana, malo ih preklopite krajeve, red krompira, red topljenog sira (ne zbijeno) i treći red tikvica na isti način. Između redova posipajte solju, biberom, belim biberom i kriškama maslaca.
Odozgo završite topljenim sirom i prelijte posudu umućenim jajima i svežim mlekom. Stavite da se peče u umereno ugrejanoj rerni oko 25-30 minuta.
Zapečeno jelo sa tikvicama i patlidžanom se servira i toplo i hladno.