Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Zapečeno jelo sa tikvicama i patlidžanom

Zapečeno jelo sa tikvicama i patlidžanom

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Zapečeno jelo sa tikvicama i patlidžanom1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Preko leta se kladite na ukusna, ali i lagana jela, koja možete servirati, kako topla, tako i hladna, kao ovo aromatično zapečeno jelo sa tikvicama i patlidžanom!"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 500 g
  • tikvice - 250 g
  • krompir - 200 g
  • beli luk - 2 čena
  • baršno - da se uvalja parlidžan
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • topljeni sir - 1 paket
  • jaja - 3 - 4 komada
  • sveže mleko - 1 šolja
  • maslac - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite patlidžan i isecite na duge komade debljine do 1 cm. Pospite ih solju, ostavite 20-30 minuta da se ocedi gorak sok, operite i osušite.

Uvaljajte ih u malo brašna i pržite u vrelom ulju, dok ne porumene. Poređajte ih u posudu i prelijte smesom od izgnejčenog belog luka i maslinovog ulja. Posolite i stavite u posudu sa belim lukom i maslinovim uljem.

Krompir operite i stavite da se kuva, ali da ne bude skroz kuvan, nakon toga ga oljuštite i isecite na kolutove. Tikvice takođe isecite na kolutove.

U namazan pleh stavite red patlidžana, malo ih preklopite krajeve, red krompira, red topljenog sira (ne zbijeno) i treći red tikvica na isti način. Između redova posipajte solju, biberom, belim biberom i kriškama maslaca.

Odozgo završite topljenim sirom i prelijte posudu umućenim jajima i svežim mlekom. Stavite da se peče u umereno ugrejanoj rerni oko 25-30 minuta.

Zapečeno jelo sa tikvicama i patlidžanom se servira i toplo i hladno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: