Način pripreme
Oljuštimo krompir, isečemo ga na kocke, stavimo ga da se kuva proveravajući viljuškom s vremena na vrema.
Dok se kuva, isečemo na sitno glavicu luka, kačkavalj i malo peršuna. Pripremimo i prezle da budu gotove. To radimo mrveći dvopeke u posudu, avanu ili ručnom mlinu. Pazimo da ne budu poput soli ili previše sitni, ideja je da ima krupnijih parčića, koji će biti hrskavi kasnije.
Kad je krompir gotov, procedimo ga i stavljamo pod hladnu vodu na kratko da se ohladi (ili jednostavno čekamo izvesno vreme). Sipamo ga u posudu i pomoću viljuške blago izgnječimo (pazimo da se ne pretvori sasvim u pire, da bi se ipak osećali i parčići).
Začinjavamo solju i biberom, dodajemo iseckane namirnice, takođe umućeno jaje i meki maslac. Dobro promešamo. Uključujemo rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Da bi radili brzo, pripremimo takozvanu montažnu traku na radnu površinu sledećim redom - posudu s mlakom vodom, do nje posudu sa smesom od krompira, sledi duboki tanjir s izmrvljenim dvopekom i na kraju pleh postavljen papirom za pečenje.
Pripremamo ćuftice a sledeći način - umačemo ruke u vodu, formiramo pljosnate ćuftice, uvaljamo dobro u pripremljene prezle (koje će se zalepiti na mokru površinu) i stavljamo u posudu za pečenje. Nastavljamo, dok se ne potroši smesa.
Stavimo formirane ćuftice u zagrejanu rernu na 15 minuta. Nakon toga pomoću špatule ili štipaljke ih okrećemo i ponovo pečemo 10-15 minuta. Serviramo ih tople s mlečnim sosom ili garnirungom po izboru (salata, na primer).