Način pripreme
Tikvice i šargarepe operite i očistite. Narendajte ih na rende i stavite u cediljku. Posolite ih i ostavite na 30 minuta da puste vodu.
U posudi narendajte sir, ja sam koristila domaći koziji sir, u originalnom receptu je sa sirom Halumi. Koristite šta imate.
Dodajte u posudu jaja, prezle i začinite. Uzmite narendano povrće i rukama ga dobro pritisniste da izađe sva suvišna tečnosti iz njih. Stavite ih u posudu i ponovo promešajte rukama. Dobija se lepljiva smesa.
Uzmite tanjir i blago nakvasite ruke. Od dobijene smese formirajte ćuftice prečnika teniske loptice i debljine 2 cm. Stavite ih u tanjir i sotavite u frižideru na 30 minuta da se ohlade.
Izvadite ih, zagrejte malo ulja u tiganju i stavite pažljivo ćuftice da se isprže.
Pržite ih na srednjoj temperaturi do zlataste boje i okrenite s druge strane. Gotove ćuftice ocedite na ubrusu.
Beleške: Recept je adaptiran s predavanja Gordona Ramzija. Prema njegovom receptu ćuftice se stave u frižider da se ohlade i stegnu radi lakšeg prženja i da se ne raspadaju.
Kod mene, koliko god dobro da sam iscedila povrće, kad sam ih stavila u frižider ono je ipak pustilo vodu, zato vam savetujem pre prženja da ih uzmete pažljivo da ih ponovo oblikujete i da ih stavite pažljivo u masnoću. Pazite se jer će prskati.
Kad su ispržene dobro s jedne strane, tada ih pažljivo špatulom okrenite na drugu, ako ih krenete prerano da ih okrećete, raspašće se.
Od ove smese se dobija 9-10 komada.