Pogača sa maslinovim uljem

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2039
2
05/06/2017
"Ne žalite maslinovo ulje - na ovaj način se pravi najukusnija pogača na svetu "
Priprema110 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno150 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 859
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u polovinu toplog mleka sa šećerom. Sipajte malo brašna i ostavite 10 minuta. U međuvremenu prosejte brašno sa solju i napravite udubljenje u brašnu.

Umutite 2 jaja i belance. Sipajte u udubljenje jaja, kvasac i preostalo mleko. Umesite meko testo. Dok mesite testo sipajte jednu po jednu kašiku maslinovog ulja dok ih testo ne primi.

Formirajte testo u oblik lopte. Stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte ga i ostavite oko 1 sat da naraste dok ne udvostruči zapreminu.

Kada je testo naraslo, razvucite ga na brašnom posutoj radnoj površini u pravougaonik. premažite ga maslinovim uljem. Umotajte testo u rolat. Presecite rolat po dužini, ali kraj ostavite neisečen.

Uvrtite kao pletenicu dva kraja i spojite krajeve. Omotajte pletenicu u oblik puža i stavite pogaču u kalup sa odvajajućim dnom (prečnik 26 cm). Ostavite pogaču oko 15 minuta da naraste.

Premažite pogaču umućenim žumancem sa svežim mlekom. Ispecite pogaču u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je izvadite, premažite je kockom maslaca i pokrijte krpom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar