Način pripreme
Promešajte namirnice za testo. Umesite ne previše meko testo, pokrijte ga providnom folijom i ostavite ga na toplom mestu da udvostruči zapreminu. Testo prebacite na brašnom posutu radnu površinu i za kratko vreme premesite. Podelite testo na 9 jednakih delova, napravite loptice i pokrijte ih folijom.
4 loptice razvijte u kore jednake veličine (kao tanjir za ručavanje). Poređajte kore jednu preko druge, a svaku premažite sa malo ulja. Kore ređajte u pleh na čije dno ste stavili papir za pečenje.
Poređane kore presecite na 8 trouglova, ali ne do kraja. U sredinu svakog torugla napravite prorez uz pomoć noža za picu i kroz taj prorez provucite vrh trougla. na isti način oblikujte sve trouglove i dobićete donji red listova cveta.
Posebno razvucite još 4 loptice sa istim prečnikom, poređajte ih ponovo jednu preko druge i premazujte ih uljem dok ih ređate. Presecite ove kore na 8 trouglova, ali ovoga puta do kraja. Trouglovi treba da budu odvojeni.
Napravite prorez u sredini svakog trougla i vrh provucite kroz prorez. Dobivene listove poređajte preko donjih listova u plehu. na ovaj način dobićete drugi red listova cveta. U sredinu postavite poslednju lopticu testa, koju lagano premesite i od nje formirate tučak cveta.
Ostavite pogaču da naraste na toplom mestu oko 30 minuta, nakon toga je premažite umućenim žumancem sa malo ulja i svežeg mleka. Pospite tučak cveta susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Kada pogača dobije željenu boju, pokrijte je aluminijumskom folijom i pecite dok ne bude gotova. Proveravajte čačkalicom. Pogaču možete ukrasiti i drugim ukrasima od slanog testa, koje ranije pripremite.