Način pripreme
Prosejte brašno, aktivirajte kvasac u polovini toplog mleka sa malo šećera i malo brašna. Umutite jaje i belance od drugog, a žumance odvojite za premazivanje.
Izmerite kiselo mleko i u njega dodajte prstohvat sode, a posle sve dodajte u umućena jaja sa uljem.
Umesite lepo glatko testo, koje ostavite da naraste. Podelite testo na 5 delova, tako što je jedan deo od 400 g, a drugi od po 175 g.
Od veće lopte testa razvucite veliku pravougaonu koru, koju premažite uljem i po njoj rasporedite uprženo livadsko zelje sa mladim lukom i nanom. Pospite sirom i umotajte koru u rolat, koje ostavite po strani.
Od drugih loptica razvijte 4 okrugle kore. Prvu premažite uljem, smesom od livadskog zelja i sira i na taj način postupite sa svima, osim poslednje. Ove kore, koje ste stavili jednu preko druge, presecite na 8 delova, ali sredinu nemojte seći.
Dve po dve strane savijajte jednu ka drugoj i na taj način napravite oblik zvezde. Ovu operaciju pravite na papiru za pečenje, a zatim sve prebacite u tepsiju, koja je obložena papirom.
Rolat savijte odozgo i makazicama napravite nekoliko zareza. Ostavite pogaču da naraste, a zatim je premažite umućenim žumancem, pospite je susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.