Način pripreme
Aktiviramo kvasac u 100 ml mlake vode i ostavljamo da se aktivira. U plehu pomešamo dve vrste brašna i sipamo kvasac, ulje, preostalu vodu, so i zamesimo srednje meko testo. Ostavljamo 1 sat da nadođe, pokriveno folijom.
Odvoje se dve male lopte, jedna srednja i jedna velika. Prva mala se oblikuje u loptu, druga se razvuče i iseče na male trakice, koje se sapleću kao mreža preko lopte i stavljaju u sredinu namazanog i brašnom posutog pleha.
Preostali deo se koristi za nadev, lističa i zvezdica. Srednja se razvuče u elipsu, seče se na trakice po 1 cm i plete kao mreža. Krajevi se podviju odozgo, tako da je mreža gore i kao venac se stavlja pored lopte u sredini.
Velika lopta testa se razvije u pravougaonik, namaže se uljem i posipa rendanim kačkavaljem. Uvija se u rolat, seče se na panjiće i poređa sa prorezom na gore. Odrezano parče sa kraja se ostavlja za ružicu.
Razvijemo oklagojom preostalo testo, isečemo listove, zvezdice i male rolate za nadev. Namežemo pogaču umućenim žumancem sa malo ulja, posipamo semenkama.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 35-40 minuta.