Način pripreme
1. Odsecite krajeve tikvice i nasecite je na što možete tanje listiće. Najbolje je to napraviti mašinom za sečenje, ali možete i rukom, ako nemate mašinu. Izaberite tikvicu koja je prava, kako bi vam bilo lakše.
2. Stavite vodu da provri (količina da pokrije tikvice), dodajte 2 prstohvata soli, prstohvat šećera i sirće. Spustite tikvice u vodu i kuvajte ih oko 3-4 minuta, a nakon toga ih izvadite i ocedite. Ostavite ih da se prohlade, položene na kuhinjski ubrus, koji će skupiti višak tečnosti.
3. Dok se tikvice hlade, pripremite nadev. Beli luk i crni luk sitno iseckajte, a tikvicu iseckajte na male kockice (možete je oljuštiti, a može biti i sa korom).
4. Prodinstajte povrće u vrelom maslčinovom ulju sa maslaem i posolite. Čim povrće omekša i ispari tečnost, ubacite odjednom svo brašno. mešajte intenzivno 1-2 minute, dok se lagano ne zaprži i počne da miriše prijatno (ovo radite na umerenoj vatri).
5. Dolijte malo mleka i mešajte. Odmah će se pretvoriti u kašu. U još 2 puta dolijte preostalo mleko uz neprestano mešanje. Začinite i posolite i kuvajte još 5-8 minuta, uz neprestano mešanje. Treba da dobijete gust Bešamel sos, koji će poslužiti kao nadev. Ostavite ga da se prohladi i još malo zgusne.
6. Za pripremu kanelona biće vam potrebna providna folija. Veliki list rasprostrite na radnu površinu i preko folije poređajte listove tikvice, tako što prekrivate po malo prethodnu tikvicu sledećom.
7. Nadev stavite u sredinu i lagano ga oblikujte, a zatim umotajte sve uz pomoć folije, prvo sa jedne, a posle sa druge strane. Veoma je lako i brzo.
8. Sklonite foliju i rolat nasecite na 4 kanelona. Servirajte ih kao hladno predjelo sa peršunom, malo soli i poprskane maslinovim uljem.
Prijatno!