Način pripreme
Jaje se razbije u posudi i viljuškom se umuti s prstohvatom soli i dva prstohvata šećera. Dodaje se kiselo mleko - 3-4 pune kašike, prethodno pomešane sa pola praška za pecivo. Namrvi se i sir.
Brašno se prethodno proseje i sipa se postepeno, a kad se sve upije dobro, dodaje se još malo brašna - dodajte i mešajte, dodajte i mešajte.
Treba da se dobije veoma gusto testo, koje će početi teško da se meša i odvojiće se kao lopta od zidova posude. Ne mesi se.
Obilna količina ulja se zagreje u manjoj posudi.
U jednu posudu se odvojeno sipa malo ulja, u koje se potapaju prsti ruke. Otkida se manja loptica testa, veličine oraha i masnim rstima se raširi u dlanu kao malena pogačica prečnika 4-5 cm.
Spuštaju se po 3-4 komada u zagrejanu ulje, dok se okreću s obe strane. Prže se dok ne dobiju zlatastu boju.
Servirajte ih s omiljenim slatkom. I s kiselim mlekom može. Znate li da su dobri i sa bozom. Ili sa sokom, zašto da ne? !