Način pripreme
Pomešajte kvasac, šećer, so, sveže mleko i izmešajte nakon čega ostavite na 15-20 minuta dok ne nadođe.
Pomešajte i izmešajte kiselo mleko i sodu. U 800 g brašna dodajte već nadošli kvasac i jaja od koji ostavite 1 žumance, kao kiselo mleko sa sodom bikarbonom i 4 supene kašike ulja i dobro izmešajte.
Počnite da mesite dodavajući po malo brašna dok ne postane gusto.
Ubacite vazduh u testo udarajući ga 100 puta. Namažite posudu 1 supenom kašikom ulja i stavite testo u nju. Stavite testo za seosku penjrliju da naraste u rerni na 50°C na 40 minuta.
Isecite testo na 3 dela. Stavite brašno po oklagiji i razvijte jedno testo.
Namažite ga istopljenim krvljim maslacem, stavite sir i uvijte ga u rolat.
Ponovite istop i sa druga dva dela testa.
Namažite tepsiju uljem i pospite je brašnom.
Stavite sva tri roplata u nju i oblikujte penjurliju. Namažite odozgo odvojenim žumancetom, 1 supenom kašikom svežeg mleka i 2 supene kašika istopljenog kravljeg maslaca.
Najukusniju penjurliju sa sirom pecite na 180°C 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.