Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Najukusnija penjurlija

Najukusnija penjurlija

DianaDiana
Šegrt
2638310
Najukusnija penjurlija
Fotografije: Radomira Mihailova
2 / 4
13/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
"Ne znam da li imate uspešan recept za penjurliju, ali ovaj će vam se sigurno dopasti"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 110 ml
  • kvasac - 1/2 kockice, svež (21g)
  • šećer - 1/2 supene kašike
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 400 g
  • bugarski luk - 1 kašičica
  • za nadev
  • sir - 150 g
  • kisela pavlaka - 50 g
  • jaja - 1 komad, po želji (u većini slučajeva ne stavljam)
  • mast - 75 g (maslac + mast)
  • jaja - 1 komad
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Mleko se ugreje tako da bude mlako, ne vrelo. U njemu se pomešaju 2 supene kašike brašna, šećer i kvasac. Ostavite 10 minuta da nadođe. Posebno umutite mast i jaja i dodajte u smesu od mleka.

U odgovarajuću posudu prosejte brašno, u njega dodajte bugarski luk. Napravite udubljenje po sredini, dodajte smesu od mleka i jaja i zamesite meko testo. Ja mesim testo u aparatu za pečenje hleba, stavljam sastojke po sledećem redu: smesa sa kvascem, smesa sa jajima, pola brašna, bugarski luk, drugi deo brašna.

Gotovo testo podelite na 4 loptice. Stavite u odgovarjuću posudu. Ugrejte polovinu masnoće, ali da ne bude vrela i prelijte loptice od testa. Posudu pokrijte folijom i krpom i ostavite na toplom da nadođe oko 20-30 minuta. Dok čekate da testo nadođe, ugrejte preostalu mast i pripremite nadev, tako što pomešate sve sastojke.

Svaka loptica se razvija u pravougaoni oblik. Sa testom se lako radi, zato što je mnogo meko. čak nije potrebno da koristite oklagiju. Možete je razvlačiti rukama. Namažite testo mašću. Jedan kraj se iseče na tanke tračice, a u drugi se rasporedi nadev.

Uvijte u čvrst rolat, nakon toga u oblik puža. Gotova penjurlija se pokriva i ostavlja na toplom da nadođe još jednom - 40 minuta.

Umutite jaje i ako vam je ostalo masti, dodajte je u jaje. Obilno namažite penjurliju i pospite susamom. Penjurlija se peče u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: