Način pripreme
Meso bez kosti u komadu operite i osušite. Odozgo, oštrim nožem napravite proreze u mesu dubine 1 cm u obliku kvadratića. Nakon toga u proreze u mesu utrljajte so, smrvljeni beli luk i mleveni biber.
U tiganju ugrejte 3-4 kašika maslinovog ulja i ispržite meso sa svih strana. Meso treba da se lagano zapeče i da porumeni. Izvadite meso u vatrostalnu posudu. U proreze stavite nekoliko karamfilića.
U maloj posudi karamelizujte kašiku meda i u nju dodajte jednu kašiku maslinovog ulja i jednu kašiku konjaka, promešajte i skinite sa vatre. Četkom brzo premažite meso ovom smesom i oko njega sipajte 200 ml toplog bujona. Rastvorite kockicu u jednoj čaši tople vode. Dodajte i 1 čašu belog vina.
Presecite glavicu luka na pola sa ljuskom i stavite polovine pored mesa, sa presečenom stranom na dole. Prilikom pečenja, luk će pustiti aromu. Stavite meso da se peče na 180 stepeni. Povremeno prelivajte sosom.
Napomena: Meso pecite bez ventilatora u prvih 20 minuta, a zatim uključite ventilator. Kombinujte pečenje sa poklopcem i bez poklopca i najmanje 2 puta okrenite meso. Pečenje može potrajati i duže od 2 sata. Meso, kada je gotovo, prebacite u odgovarajuću posudu.
Sos, koji je ostao nakon pečenja, procedite u malu kaserolu i stavite ga na vatru. Dodajte mu kašiku kukuruznog skroba, prethodno rastvorenog u malo vode. Ostavite na vatri da samo lagano proključa. Prilikom serviranja, meso prelijte sosom.