Pečeni svinjski vrat u rerni

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Pečeni svinjski vrat u rerni3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
4
"Mekano meso sa specijalne prilike ili za porodičnu večeru - izvolite i prijatno!"

Potrebni sastojci

  • svinjetina - 1, 2 kg / vrat /
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • med - 1 kašika
  • konjak - 1 kašika
  • belo vino - 1 šolja
  • bujon - 1 kocka, povrće
  • kukuruzni skrob - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • karanfilić - 4 - 5 komada
  • crni luk - 1 glava
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Meso bez kosti u komadu operite i osušite. Odozgo, oštrim nožem napravite proreze u mesu dubine 1 cm u obliku kvadratića. Nakon toga u proreze u mesu utrljajte so, smrvljeni beli luk i mleveni biber.

U tiganju ugrejte 3-4 kašika maslinovog ulja i ispržite meso sa svih strana. Meso treba da se lagano zapeče i da porumeni. Izvadite meso u vatrostalnu posudu. U proreze stavite nekoliko karamfilića.

U maloj posudi karamelizujte kašiku meda i u nju dodajte jednu kašiku maslinovog ulja i jednu kašiku konjaka, promešajte i skinite sa vatre. Četkom brzo premažite meso ovom smesom i oko njega sipajte 200 ml toplog bujona. Rastvorite kockicu u jednoj čaši tople vode. Dodajte i 1 čašu belog vina.

Presecite glavicu luka na pola sa ljuskom i stavite polovine pored mesa, sa presečenom stranom na dole. Prilikom pečenja, luk će pustiti aromu. Stavite meso da se peče na 180 stepeni. Povremeno prelivajte sosom.

Napomena: Meso pecite bez ventilatora u prvih 20 minuta, a zatim uključite ventilator. Kombinujte pečenje sa poklopcem i bez poklopca i najmanje 2 puta okrenite meso. Pečenje može potrajati i duže od 2 sata. Meso, kada je gotovo, prebacite u odgovarajuću posudu.

Sos, koji je ostao nakon pečenja, procedite u malu kaserolu i stavite ga na vatru. Dodajte mu kašiku kukuruznog skroba, prethodno rastvorenog u malo vode. Ostavite na vatri da samo lagano proključa. Prilikom serviranja, meso prelijte sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: