Način pripreme
Sejem brašno nekoliko puta, najbolje tri puta da uđe vazduh u testo i tako pogača bude mekana. U posudu sipam malo toplog mleka, šećer i malo brašna, ostavim da se aktivira kvasac.
Umutim jaja sa kiselim mlekom i uljem. Zamesim sve sastojke dok se ne dobije lepo elastično testo koje ostavljam da naraste na toplom pokriveno krpom.
Testo delim na 4 jednaka dela od kojih razvijam 4 oble kore, jedan veliki deo za sredinu i malu loptu za pravljenje listova, mreže i cvetova. Četiri oble kore ređam jednu na drugu, mažući uljem između njih i posipam s malo sitnog sira (vurde), u koji sam dodala malo soli pre toga.
Sitan sir stavljam na sredinu kora da se ne vidi pri uvijanju. Naređane jedna na drugu režem ih po sredini na 8 delova, ali samo oko 6 cm, do kraja kruga treba da ostane bar 5 cm. Svaki sloj okrećem unazad i tako se dobija venac. U veliku oblu loptu u sredini takođe stavljam sitan sir i lepo zaoblim.
Od najmanje lopte razvije koru od koje sečem mrežu, listove i cvetove koje stavljam na prazna mesta. Pogača treba dobro da naraste, nakon toga je mažem umućenim žumancem s malo vode i ulja. Posipam susamom i makom i pečem u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.