Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava od turskih kora

Baklava od turskih kora

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
9732454
Baklava od turskih kora
Fotografije: Evtini Retsepti
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
20
"Raskošna baklava sa grizom i finim korama po originalnom turskom receptu!"

Potrebni sastojci

  • za baklavu
  • kore za baklavu - 1 pakovanje, tanke
  • griz - 200 g
  • orasi - 300 g, mleveni
  • maslac - 200 g
  • za sirup
  • voda - 3 šolje
  • šećer - 2 1/2 šolje
  • vanila - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajući pleh stavite koru, pospite je grizom, prekrijte drugom korom i ponovo stavite malo griza. Treću koru prekrijte orasima.

Na ovaj način ređajte po 3 kore, na prvu i drugu stavljajte griz, a na treću orahe. na poslednju koru ne stavljajte ništa. kada poređate sve kore, nasecite baklavu na željene porcije.

Nakon toga u posudu stavite maslac i istopite ga, a zatim kašikom prelijte celu baklavu. Posebno obratite pažnju na krajeve, kako ne bi bili suvi.

Kada prelijete baklavu maslacem, ispecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni. Nije vam potrebno više od 15-20 minuta. Ispečenu baklavu ostavite da se ohladi, a vi pripremite sirup.

Sipajte vanilu, šećer i vodu i stavite na vatru da proključa. Sirup je gotov, kada se zgusne. Po želji, možete u sirup da dodate koru od limuna ili pomorandže.

Baklava mora biti hladna, a sirup vreo. Poželjno je da baklavu ostavite preko noći da dobro upije sirup, pre nego je poslužite.

Prijatno, garantujemo da će biti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: