Način pripreme
Izgleda dosta složeno, ali ne toliko. Naoružajte se strpljenjem. Umesite meko, vazdušasto testo od brašna, mleka, maslaca, jaja i kvasca, koji ste prethodno rastvorili sa malo šećera i soli.
Testo pre same upotrebe ostavite da malo naraste. Podelite testo na 4 velike, 4 malo manje i 5 najmanjih lopti. Ostavite loptice da narastu.
Počnite sa obradom 4 najveće lopte. Razvijte oklagijom svaku dok ne dobijete krug prečnika oko 20 cm i onda ih stavite jednu preko druge. Sasvim lagano pređite oklagijom preko njih nakon toga.
Nađite centar kruga i podelite ga na 8 jednakih delova. Ovde treba da znate, da razrez ne treba da ide do kraja kruga. Na isti način pripremite i 4 manje lopte, ali kod njih razrez ide do kraja, a prečnik je manji – oko 18 cm.
Krug ponovo podelite na 8 delova, rasecite ga, kao picu. Uzmite prvo testo koje ste razvukli i iznutra napolje izvadite jedan deo. Dobjate oblik koji liči na sunce.
Napavite sasvim mali prorez na kraju svakog zraka i kroz njega probacite kraj. Nakon toga, između svakog zraka postavite druge komade manjih loptica. Isti postupak ponovite i sa 4 najmanje loptice.
U sredini ostavite sasvim malo praznog prostora i u njega postavite preostalu najmanju loptu. Ako želite, možete je napraviti u oblik ruže. Kada je sve dobro oblikovano, ostavite sve da naraste oko 40-50 minuta na toplom mestu.
Premažite pogaču umućenim žumancem sa malo ulja. Pospite pogaču susamom po krajevima, a u sredinu stavite seme maka. Pogača je spremna za pečenje. Pecite je u umereno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.