Način pripreme
1. Očistite školjke od izraslina po oklopu i brkove od algi. Odstranite polomljene i otvorene školjke i one koje se prilikom kuckanja ne zatvaraju, jer to označava da nisu sveže i da nisu dobre za jelo. Operite dobro školjke i stavite ih u dovoljno duboku šerpu, da budu ispod polovine nivoa šerpe.
2. Nasecite beli luk na tanke listiće i spustite ga u školjke. Presecite limun na pola i iscedite sok preko školjki, a koru takođe ubacite preko školjki. Dodajte lovorov list, ljutu alevu papriku, maslinovo ulje i peršun. Možete dodati i prstohvat soli, ali su same školjke dovoljno slane (zatvorene školjke u sebi sadrže i morsku vodu, koju prilikom kuvanja puste).
3. Poklopite šerpu poklopcem i stavite ga na jaku vatru. Nakon jedne minute, počnite da drmate šerpu, držeći je za drške i poklopac. Kuvajte tako 2 minuta i pogledajte da li su sve školjke otvorene. Kuvanje je ponekad brže, zbog toga i proveravajte.
4. Čim se školjke otvore, skinite ih sa vatre odmah, kako bi bile mekane i sočne. Izvadite lovorov list i koru od limuna iz šerpe.
5. Servirajte školjke u dubokom tanjiru ili kupi, tako što prvo položite školjke, a preko njih sipate sos koji su one pustile, sa mirisom mora, belog luka, lovorovog lista i limuna!