Način pripreme
Ako ste rešili da sa prijateljima provedete izvanredno vreme u prirodi, ovaj recept će vam pomoći da piknik bude nezaboravan. Potrebno vam je 8 komada aluminijumske folije.
Narežite meso od svinjskih grudi na dugačke tanke trake širine oko 3 cm i stavite ih u posudu za mariniranje. Suve začine utrljajte ili sameljite da budu veoma sitni (origano, čubar, slačicu, crni i beli biber, tucanu ljutu papriku i alevu papriku), a količinu odredite sami prema svom ukusu.
Utrljajte začine u meso, posolite i premažite sve smesom od ulja i kečapa. Ostavite meso da se marinira najmanje jedan sat, a najbolje da to bude cele noći.
Nakon toga, svaku trakicu mesa namotajte oko metalnog štapića za ražnjić, u obliku spirale.
Krompir dobro operite, nemojte ga ljuštiti i svaki krompir stavite u parče aluminijumske folije. Svaki krompir zasecite po sredini u oblik krsta i u zarez stavite mlevenu morsku so, biber, kumin, majčinu dušicu i čubar. Na kraju, prelijte sa malo ulja i umotajte krompir u foliju u paketić.
Pronađite lepo mesto za piknik, založite vatru i pripremite žar za pečenje roštilja.
U žaru napravite gnezda i u njih stavite krompire.
Roštilj stavite preko žara, premažite ga komadom slanine i stavite ražnjiće da se peku. Okrećite ih da budu pečeni sa svih strana.
Izvadite krompir iz žara, otvorite paketiće i poslužite krompir kao prilog uz ražnjiće. Ne zaboravite i hladno pivo, kao i obaveznu svežu sezonsku salatu od povrća.
Prijatno!