Način pripreme
Kajsije operite i presecite na pola.
Jaja podelite na žumance i belance. Belanca umutite sa prstohvatom soli na najsporijoj brzini miksera. Kada dobijete lepu penu, postepeno dodajte šećer (možete kombinovati beli i smeđi šećer) i povećajte brzinu miksera.
Kada smesa postane čvrsta (belanca ne spadaju) dodajte žumanca, jedno po jedno, ali naredno dodajte tek kada se prethodno potpuno sjedini sa smesom. Nakon toga dodajte ulje, polako i postepeno.
Kada dodate ulje, mikser vam više nije potreban. Brašno promešajte sa vanilom i praškom za pecivo i dodajte ga u 2-3 porcije, kroz sito. Mešajte pažljivo i polako, iz sredine, odozdo na gore i u krug.
Kada smesa primi brašno, sipajte je u pleh obložen papirom za pečenje. Kajsije poređajte ravnomerno ispravne (nemojte ih stavljati poklopljene) i lagano ih pritisnite u smesu, da skoro dodirnu dno pleha. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 1 sat.
Ako je potrebno, kolač prekrijte folijom posle 10-15 minuta pečenja. Testo je fino i osetljivo i veoma lako može da izgori po površini. Preporučuje se uključivanje ventilatora, ako ga imate.
Proveravajte kolač čačkalicom. Izvadite kolač iz rerne, ohladite ga i skinite papir za pečenje. Nasecite ga i pospite šećerom u prahu.