Način pripreme
Dobro operite i očistite papaline od glava i unutrašnjosti. Poređajte je u staklenu posudu (najbolje vatrostalna posuda), posolite je obilno i ostavite je da odstoji 12 sati u frižideru, prekrivena providnom folijom.
Nakon toga isperite ribu i potopite je na 6 sati u vinsko sirće. Ovako odstojalu ribu poređajte u teglice i između stavite biber i piment u zrnu, lovorov list ili struk ruzmarina ili origana po želji.
Ugrejte ulje dok ne zasvetli. Od starih ribara jedan savet: u ulje stavite koricu hleba da se isprži i na taj način ulje čuva ukuse i neće se ukvariti.
Sipajte ulje u teglice. Zatvorite ih poklopcima i čuvajte ribu na hladnom mestu. Nema tačnih mera, jer sve zavisi od količine riba, koje želite da marinirate.
Ribu možete poslužiti u nekoliko varijanti. Evo nekoliko:
- sa prepečenom kriškom hleba, ukrašena listom salate i kolutovima praziluka;
- kao hladno predjelo sa sokom od limuna i na kolutove nasečenim crnim lukom.