Način pripreme
U odgovarajućoj posudi izmerite kiselo mleko i u njemu rastvorite sodu. Sačekajte oko 5 minuta da se dobro rastvori, dodajte šećer, ponovo promešajte i sačekajte isto 5 minuta.
Dodajte rastopljeni maslac, pažljivo mešajući. Brašno prosejte sa kakom i dodajte u smesu. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Ugrejte rernu prethodno na donjem grejaču. Maslacem namažite dno i ivice kalupa za tortu i pospite brašnom. Sipajte pola smese od čokolade i stavite u rernu da se peče.
Preko nje ravnomerno rasporedit džem, a odozgo sipajte drugu polovinu čokoladne smese. Odozgo pospite mlevenim orasima i stavite u rernu da se peče.
Pecite prvih deset minuta na donjem grejaču, a nakon toga na 200 stepeni dok ne bude gotovo. Probajte čačkalicom za zube da li je gotovo, ako na njoj ne ostaje tečna smesa, vaša torta je gotova.
Ostavite da se ohladi i za to vreme ugrejte na pari eurokrem da se rastopi. Oblilno njime pospite tortu (možete je prekriti i celu, a možete prošarati, da bi se videli orasi). Stavite u frižider dok je ne servirate.