Način pripreme
U šerpu sipajte šolju vode. Dodajte prstohvat soli i maslac (50 g). Kada voda provri i maslac se istopi, isključite vatru i odjednom sipajte celo brašno. Mešajte energično drvenom kašikom, dok ne dobijete loptu testa.
Sklonite šerpu sa vatre i kada se testo ohladi, pažljivo dodajte jedno po jedno jaje uz energično mešanje. Treba da dobijete glatko i lepljivo testo.
Špricajte testo u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje i lagano nauljili. Pecite u jako zagrejanoj rerni (190-200 stepeni), dok ekleri ne dobiju zlatnu boju i ne postanu vazdušasti i laki.
Dok se ekleri peku, pripremite krem. Promešajte sveže mleko (2 šolje) sa kakaom (1 kašika), šećerom (5-6 kašika), vanilom (1 kesica) i ekstraktom ruma. Stavite sve na vatru. Kada mleko provri, dodajte 20g maslaca i kada se istopi, dodajte kašu od prethodno promešanih brašna (1/2 šolje), žumanca i svežeg mleka (1 šolja).
Kuvajte krem uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i u krem dodajte belanac umućen u čvrst sneg sa prstohvatom soli.
Od krema, kašikom uzimajte i stavljajte u belanca dok se temperature ne izjednače, a onda vratite smesu u krem i pažljivo promešajte. Ohladite krem i njime, uz pomoć šprica punite eklere. Pospite ih šećerom u prahu.