Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Testenina na grčki način

Testenina na grčki način

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Testenina na grčki način2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Testenina na grči način - probajte i posle ćete nam reći koliko vam se više sviđa od italijanske"

Potrebni sastojci

  • pene testenina - oko 400 g, kratke
  • crni luk - 1 velika glavica
  • šargarepa - 1 komad, veća
  • maslinovo ulje - za kuvanje
  • mleveno meso - oko 500 - 600 g, teletina
  • paradajz - oko 600 g, konzerva
  • beli luk - 2 čena, iseckani na listiće
  • celer - dva veća komada, isečeni na kockice
  • belo vino - 1/2 šolje, suvo
  • cimet - 1/2 kašičice
  • maslac - 1 kašika
  • parmezan - oko 100 g narendan
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • Bešamel sos
  • maslac - 70 do 80 g
  • brašno - oko 5 kašika
  • sveže mleko - 800 ml
  • so - po ukusu
  • muskatni orašćić - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

U tiganju, na maslinovom ulju, prodinstajte sitn naseckani luk, celer, šargarepu nasečenu na kockice i so. Promešajte i dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajtemleveno meso i pržite uz mešanje da bude u mrvicama. Dolijte oko 600 g paradajza iz konzerve, dodajte beli luk nasečen na listiće, cimet, sveže mleveni biber i vino. Ostavite na umerenoj vatri da se krčka oko 10-15 minuta.

Za to vreme skuvajte makarone prema uputstvu sa pakovanja, ocedite ih i dodajte im maslac i 50 g narendanog parmezana. Promešajte.

Pripremite Bešamel sos od maslaca, brašna, soli i mleka. Dodajte muskatni orašćić po ukusu.

U odgovarajuću posudu prvo sipajte Bešamel sos, nakon toga gotove makarone i prelijte ih sosom od paradajza i mlevenog mesa, a na kraju ponovo sve prelijte Bešamel sosom. Pokrijte rendanim parmezanom.

Pecite u rerni na 180 stepeni oko 50-60 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: