Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pečeno pile»Prolećno pile sa začinskim biljem na žaru

Prolećno pile sa začinskim biljem na žaru

ZoriZori
Guru
8932865k
Prolećno pile sa začinskim biljem na žaru
Fotografije: Zori
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Aromatično pile na žaru - najukusniji razlog da porodicu odvedete na piknik"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, oko 1. 5 kg (ohlađeno)
  • maslinovo ulje - 1/2 šoljice
  • morska so - 1 kašika, fino mlevena
  • beli luk - 1 kašika, u prahu
  • selen - 1/2 kašičica, suv
  • ruzmarin - 1/2 kašičica, suv
  • čubar - 1 kašika
  • celer - 1/2 kašičica, suv
  • biber - 1 kašičica
  • kumin - 1/2 kašičice
  • za ukrašavanje po želji
  • paradajz - 4 - 5 kom.
  • mladi luk - nekoliko strukova
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte sve začine (morsku so, beli luk u prahu, selen, ruzmarin, čubar, celer, biber, kumin) i maslinovo ulje i dobro promešajte da dobijete homogenu kašu.

Pile operite, očistite i laganim pokretima odvojite kožicu od mesa po leđima i nogama, ali pazite da je ne pocepate. Cilj je da dobijete džep između mesa i kožice, koji ćete puniti delom kaše od maslinovog ulja i začina.

Rasecite pile na sredini grudi i lagano ga istucite čekićem za meso, kako bi ga pripremili da može da legne na roštilj. Obilno ga premažite smesom začina i maslinovog ulja spolja i ispod kože i ostavite ga da odstoji najmanje sat-dva.

Najbolje je da ga ostavite u kesi za pečenje, jer je lakše za transport i zato što tečnost koja se stvori u kesi možete iskoristiti da premazujete pile dok je na roštilju (napravite rupicu u kesi i prelivajte pile direktno iz kese).

Dok se pile marinira, vi možete da krenete na piknik, da raspalite roštilj i pile će biti gotovo za pripremu.

Premažite roštilj slaninom i stavite pile prvo na leđa da se peče, a zatim ga okrenite. Povremeno ga premazujte masnoćom da ne zagori. Pecite sa obe strane dok ne bude gotovo.

Poslužite pile uz svežu salatu i hladno pivo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: