Način pripreme
U posudu sipajte sve začine (morsku so, beli luk u prahu, selen, ruzmarin, čubar, celer, biber, kumin) i maslinovo ulje i dobro promešajte da dobijete homogenu kašu.
Pile operite, očistite i laganim pokretima odvojite kožicu od mesa po leđima i nogama, ali pazite da je ne pocepate. Cilj je da dobijete džep između mesa i kožice, koji ćete puniti delom kaše od maslinovog ulja i začina.
Rasecite pile na sredini grudi i lagano ga istucite čekićem za meso, kako bi ga pripremili da može da legne na roštilj. Obilno ga premažite smesom začina i maslinovog ulja spolja i ispod kože i ostavite ga da odstoji najmanje sat-dva.
Najbolje je da ga ostavite u kesi za pečenje, jer je lakše za transport i zato što tečnost koja se stvori u kesi možete iskoristiti da premazujete pile dok je na roštilju (napravite rupicu u kesi i prelivajte pile direktno iz kese).
Dok se pile marinira, vi možete da krenete na piknik, da raspalite roštilj i pile će biti gotovo za pripremu.
Premažite roštilj slaninom i stavite pile prvo na leđa da se peče, a zatim ga okrenite. Povremeno ga premazujte masnoćom da ne zagori. Pecite sa obe strane dok ne bude gotovo.
Poslužite pile uz svežu salatu i hladno pivo.
Prijatno!