Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Uvijena pogača na trake sa sirom i čiom

Uvijena pogača na trake sa sirom i čiom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4989k432
Uvijena pogača na trake sa sirom i čiom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
29/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Vaša baba možda nije kuvala s čiom, ali mi to radimo i ispalo nam je sjajno"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 komad, suvi
  • sveže mleko - 1 šolja
  • čia - 1 kašika
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • voda - 50 ml, za kvasac
  • ulje - 3 kašike
  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanceta
  • brašno - oko 700 g
  • sir - 150 g
  • semenke - za posipanje
  • ulje - za mazanje
  • maslac - 1 kaška
* merne jedinice

Način pripreme

U šolju s vodom sipamo suvi kvasac saa šećerom, promeša se i ostavi da naraste 10-15 minuta.

Proseje se brašno u posudu, u sredini se formira udubljenje, sipamo sveže mleko, ulje, jaja bez jednog žumanceta, u kiselom mleko se promešaju čia semenke i sipamo u udubljenje, dodaje se so i narasli kvasac.

Promeša se viljuškom dok je moguće. Pospemo brašno na radnu površinu i sipamo testo, mesimo dok se ne dobije meko testo.

Namažemo kesu uljem i unutra stavimo testo, ostavlja se u frižideru da naraste 2-3 sata. Izvadi se, premesi se blago i podeli na tri lopte. Svaka se razvije u pravougaonu koru, namaže se uljem i posipamo sirom.

Tako se naređaju tri kore jedna na drugu i isečemo na 4 trake. Svaka traka se uvrće i uvija u oblik puža u posudu za pečenje. Ostavlja se 20 minuta da odstoji testo, namaže se umućenim žumancem s 1 kašikom ulja i pospe semenkama.

Pečemo u umereno zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne bude gotovo. Izvadi se, namažemo maslacem i pokrijemo čistom krpom. Serviramo s kiselim melkom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: