Način pripreme
Zagrejte vodu u šerpi i kad provri dodajte začine i pirinač.
Prethodno dobro operite pirinač dok se ne otkloni skrob. Ostavite da vri na tihoj vatri pod poklopcem dok se voda ne smanji na pola. Nakon toga promešajte, isključite ringlu i ostavite pod poklopcem da pirinač upije ostalu količinu vode. Treba da ostane pomalo čvrst i lepljiv, sa slatko-kiselim ukusom.
Za tikvice pripremite dve šerpe - jednu s vrelom posoljenom vodom, a drugu - s ledenom. Isecite tikvice veoma oštrim nožem na trake tanke poput papira i spustite ih u vrelu vodu, ne duže od dva minuta.
Izvadite i prebacite u ledenu vodu na nekoliko minuta i nakon toga ocedite.
Narendajte deo šargarepe, a sredinu isecite na štapiće. Kašikom stavite deo pirinča na tračicu od tikvice i rasporedite ravnomerno na slojeve srednje debljine, odozgo štapić šargarepe, tako da se vidi s obe strane i uvijte u čvrstu rolnicu.
Ostavite jedan kraj tikvice bez nadeva, da biste bolje uvili. Isecite dobijenu rolnicu na dva dela i poređajte ispravljene u tanjir desetak rolnica ove vrste.
Preostalom pirinču dodajte grašak i kukuruz, promešajte i sa ovim nadevom napravite još rolnica na isti način. Na isti način možete da pripremite suši s krastavcem ili ribom, prema vašem ukusu. Ukrasite narendanom šargarepom i servirajte s tamnim soja sosom.