Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Boršč»Klasičan ruski boršč sa telećim mesom

Klasičan ruski boršč sa telećim mesom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Klasičan ruski boršč sa telećim mesom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
7
"Klasični ruski boršč nije tek tako neka čorba, to je kulinarsko stanje uma, koje treba da bude podeljeno"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 400 g
  • bujon - 1 litar, domaći, od kostiju
  • šunka - 200 g
  • cvekla - 100 g, šarena
  • karfiol - 2 ružice
  • paprika - 1 komad, crvena
  • krompir - 1 veliki komad
  • grašak - 100 g, pasterizovan
  • kupus - 100 g, svež
  • paradajz pire - 50 g
  • krastavac - 50 g
  • luk - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • tečna pavlaka - 1 čaša
  • lovorov list - 2 - 3 lista
  • ulje - pola šolje
  • vinsko sirće - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica, u zrnu
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu ove bogate sastojcima i aromatične ruske supe prvo pripremamo povrće.

Ružice karfiola iskidamo na sitnije. Papriku, šargarepu, luk, krompir, cveklu i šunku isečemo na kockice.

Krastavac sečemo na tanke kriške, a kupus na krupnije. Uvek treba koristiti domaće pripremljene bujone, a onaj od kostiju je najpogodniji, jer obogaćuje ne samo ukus i aromu, već je i magučan eliksir za pripremu boršča koji greje dušu.

Meso se kuva u 4 šolje bujona (želiran i hladan) uz slabo vrenje.

U odogvarajućoj posudu prodinstam cveklu, luk i karfiol u biljnoj masnoći i malo bujona.

Nakon što omekšaju dodajem im kupus, šargarepu, papriku, krompir, sirće, šećer, lovorov list i biber u zrnu.

Skuvano meso vadim iz bujona, a dobijenu penu odstranim. Nakon što se ohladi, isečem na parčiće i vraćam u posudu u kojoj sam ga kuvala. Dodajem mu izdinstano povrće i dolivam sa još vrelog bujona od kostiju.

Dodajem i ostale sastojke - paradajz pire, krastavac i grašak, začinjavam solju.

Pre serviranja procedim boršč. Tvrde sastojke raspodelim podjednako u tanjire za serviranje i prelijem vrelim bujonom. U svaku porciju dodajem kašiku tečne pavlake.

*Tokom zimskih meseci svež kupus zamenim kiselim. Tada ne dodajem sirće.

*Ako ne raspolažete domaćim bujonom, kao alternativu možete da ga zamenite kockom telećeg.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: