Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Boršč»Ukusan boršč sa mesom

Ukusan boršč sa mesom

ZoriZori
Guru
7292375k218
Ukusan boršč sa mesom
Fotografije: Stefani Ivanova
1 / 4
04/12/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
260 min.
Porcije
6
"Dobar apetit uz ovaj ukusni boršč od mesa"

Potrebni sastojci

  • svinjetina - 600 - 700 g (sa kostima) ili govedina
  • voda - 3 l
  • kupus - 300 g
  • krompir - 2 - 3 komada
  • cvekla - 1 komad
  • luk - 3 glavice
  • šargarepa - 3 komada
  • paprika - 1 komad
  • paradajz - 2 komada
  • paradajz pire - 1 kašika
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 1/2 veze
  • mirođija - 1/2 veze
  • so
  • biber
  • usoljena slanina - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Oprano meso se stavi u šerpu, prelije sa 3 litra hladne vode i dovede do kuvanja na jakoj vatri.

Rešetkastom kašikom sakupite i bacite penu koja se stvorila i dodajte jedan luk i šargarepu isečenu na 4 dela. Temperatura šporeta se smanjuje tako da čorba jedva da ključa.

Meso se kuva 2-3 sata dok ne počne da se odvaja od kostiju. Kada se meso skuva, bujon se posoli, a luk i šargarepa se bace.

Meso se izvadi, odvoji od kostiju i iseče na porcije. Bujon se procedi i prebacuje u čist lonac (ostaje oko 2 litra bujona). Vratite na šporet da provri.

Krompir se oljušti i iseče na tanke štapiće. Očišćeni kupus se iseče na trake.

U proceđeni bujon koji ključa, zajedno sa seckanim mesom, stavite seckani krompir i posle 15-20 minuta, kada je skoro skuvan, dodajte kupus i kuvajte još 5-6 minuta.

Za zapršku:

Cvekla se dobro opere i iseče na tanke štapiće. Preostale dve šargarepe iseckajte na kockice.

Sitno iseckajte dva luka. Paprika se očisti od semena i iseče na tanke trake.

Oljušteni paradajz se iseče na kockice. Peršun i mirođija se operu i sitno iseckaju.

U tiganj se sipa 30 ml ulja i nakon što se zagreje dodaje se 30 g kravljeg maslaca. Pošto se masnoća dovoljno zagreje, dodajte cveklu, pržite 4 minuta i dodajte luk.

Posle nekoliko minuta dodajte šargarepu i pržite do zlatne boje. Dodajte papriku i posle 2-3 minuta paradajz i paradajz pire. Posle još 2 - 3 minuta prelijte čašom bujona, posolite po ukusu i dinstajte deset minuta.

Po želji se u preliv može dodati malo šećera i soka od limuna. Nakon što su krompir i kupus spremni, pripremljena zaprška se sipa u lonac i boršč se kuva na laganoj vatri još 5 minuta. Sklonite sa ringle i dodajte seckani peršun i mirođiju.

Boršč se posoli po ukusu, dodaju se mleveni biber i izgnječeni čen belog luka.

Po želji, beli luk se može zgnječiti u avanu sa komadom sitno iseckane, slane slanine i dodati u boršč.

Dobro je ostaviti boršč da odstoji 2 sata pre serviranja. Služi se sa kašikom kisele pavlake.

Ukusni boršč sa mesom je spreman.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: