Ruski boršč

Ruski boršč
Fotografije: Hristo Slaveikov
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Jedite boršč i budite zdravi"

Potrebni sastojci

  • goveđe meso - 400 g
  • svinjsko meso - 400 g ili 250 g šarene slanine
  • sveži kupus - 1/4 glavice
  • krompir - 3 komada
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - 1/2 glavice, srednje
  • cvekla - 1 glavica, srednja
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • paradajz - 2 - 3 komada
  • peršun - 1/2 veze
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • zaprška
  • kravlji maslac - 1 supena kašika
  • brašno - 1/2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Meso i slaninu isecite na male komade i stavite da se kuvaju.

Ako je potrebno sklanjajte penu iz vode /to nema u originalnom receptu za ruski boršč, ali znate kakvo se meso prodaje u prodavnicama u poslednje vreme.

Nakon toga dodajte so i biber. Kad meso omekša dodajte svo povrće /bez paradajza/, prethodno sitno isečeno ili na duge i tanke ivice.

Pazite ne kada omekša meso ili kupus, nego kad provri cvekla! Ne dešava se često da na pijaci kupim staru cveklu /obično veću/ i to može mnogo da produži vreme kuvanja, čak i da uništi rusko jelo!

Grickaćete cveklu!

Nakon što sve omekša, dodajte i paradajz, isečen na kockice i kuvajte još 15-20 minuta.

Treba da osetite lagani miris dobro kuvanog kupusa, koji u kombinaciji sa mesom i začinima čini boršč jedinstvenim jelom.

U posebnom tiganju napravite zaprški od maslaca, brašna i aleve paprike, ne više od 10 sekundi i pomešajte sa 1-2 kutlače bujona, nakon toga sve sipajte u borš. Promešajte i ostavite jelo da provri i skinite sa vatre.

Po želji u gotov boršč dodajte pavlaku ili jaje i sok od limuna što je u ruskom stilu.

Lično ja to ne radim, pitanje ukusa je!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: