Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana torta»Raskošna slana torta sa korama od tikvica

Raskošna slana torta sa korama od tikvica

Raskošna slana torta sa korama od tikvica
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Zbog ove slane torte smo spremni da zanemarimo svaku, koja je od čokolade"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 4 komada, velike
  • jaja - 4 komada
  • brašno - oko 1 i 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • mirođija
  • peršun
  • nadev
  • kiselo mleko - 2 kg
  • sir - 250 g
  • orasi - 100 g
  • paprike - oko 1 kg, crvene
  • beli luk - 4 čena
  • mirođija
  • so - po želji
  • za ukras
  • tikvice . 2 komada, srednje
  • krem sir - 100 g, filadelfija
  • nade - 1 šolja nadeva
  • orasi - 100 g
  • mirođija
  • ulje - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodnog dana stavite mleko da se cedi i ispecite paprike.

Za kore - u veliku posudu izrendajte oprane i neoljuštene tikvice. Dodajte preostale sastoje, prethodno ste pomešali sodu u mleku. Promešajte i podelite smesu na tri jednaka dela. Papirom za pečenje oložite kalup, sa dnom koje se otvara i namažite dno i deom ivica.

Ispecite tri kore u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju. Svaka smesa pre sipanja u kalup se promeša. Kore se vade sa papirom o okreću na vlažnu krpu. Kad se potpuno ohlade, papir se skida.

U veliku posudu stavite oceđeno mleko i dodajte mrvljeni sir. Oljuštite i očistite paprike od semenki. Sitno iseckajte i dodajte u smesu. Stavite iseckanu mirođiju i peršun. Dodajte biber, mlevene orahe, beli luk i mešajte. Probajte i ako je potrebno dodajte so.

U kalup sa dnom koje se skida stavite jendu koru i sipajte nadev. Tako uradite i sa preostale dve kore, nakraju završite nadevom. Ostavite od smese 1 šolju u u nju dodajte sir filadelfijja. Promešajte, pokrijte folijom i stavite u frižider.

Sastavljenu tortu pokrijte streč folijom i pritisnite prstima. Stavite u frižider na 6 sati ili 1 noć.

Kad torta odstoji, isecite dve tikvice na ne mnogo tanke kiške. Stavite ih u posudu i dodajte 2 supene kašike ulja i promšajte. Pecite na kratko sa obe strane na gril tiganju ili roštlju. Kad se ohladi, preko svake tikvice stavite po 1 supenu kašiku od smese, koju ste odvojili i uvijte u čvrste rolate. Ostavite oko 2 supene kašike od smese za premazivanje torte.

Izvadite tortu iz kalupa i spatulom ili kašikom namažite sa strane. Sa spoljašnje strane, rukom stavite mlevene orahe. Ukrasite rolatima od tikvica i pospite orasima i stavite mirođiju.

Raskošna slana torta sa korama od tikvica je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: