Grčka musaka

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Grčka musaka
Fotografije: Jivka Georgieva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
135 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
6
"Uprkos tome što je naša musaka savršena, ova sa tikvicama i patlidžanima je takođe veoma ukusna i efikasna"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - teleće ili mešano 700 g
  • patlidžan - 5 komada
  • krompir - 7 komada
  • tikvice - 7 komada
  • paradajz - 3 komada
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 4 čena
  • cimet - 1/3 kašičice
  • karanfilić - 1/3 kašičice
  • biber
  • origano
  • bujon - pileći, jedna kockica
  • sos - bešamel , 1 pakovanje, gotov
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Oljušten isitno iseckan luk se prži zajedno sa belim lukom dok ne omekša, nakon toga se dodaje mleveno meso. Smesa se proprži i meša se stalno, da se ne zalepe komadi mlevenog mesa. Dinsta se sa paradajzom, dodaju se začini - 1/3 cimeta, 1/3 karanfilića, so po ukusu, biber, origano. Ostavljamo da se kuva na tihoj vatri, dok ne ostane na masti.

Operite i očistite povrće, isecite ih na krugove (0.5-0.7cm, za patlidžan i tikvice, a za krompir 0, 3 - 0, 4 cm) i prži se dok ne porumeni. Ostavljamo sa strane da se ocedi ulje.

Ako treba sami da pripremite bešamel (3-4 supene kašike brašna i 1 listar svežeg mleka, 1 jaje) prospržite brašno sa malo ulja, nepretano mešajte. Dodajte mleko i nastavite da mešate, dok se ne zgusne (dobija se krem), dodajte pileći bujon, malo bibera, 1 čen belog luka, krišku belog sira. Kad se ohladi, dodajte umućeno jaje.

Oceđeno povrće se ređa u pleh srednje veličine - na dno se stavlja krompir, preko njih patlidžan, nadev, ravnomerno rasporedimo, tikvice i bešamel sos. Peče se u ugrejanoj rerni (180 stepeni) oko sat i po vremena.

Servira se isečena na kockice na sobnoj temperaturi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: