Način pripreme
Patlidžan i tikvice pripremamo tako što ih unapred isečemo na tanke kolutove. Stavite ih na kuhinjski papir i pospite so odozgo.
Ostavite ih da odstoje oko 20 minuta da izvuče višak vlage, a zatim ih ocedite.
Počinjemo da ih pečemo na gril tiganju sa malo ulja sa obe strane dok povrće ne omekša.
Zatim počinjemo da pripremamo bolonjeze sos. Zagrejte ulje ili maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni i beli luk i takođe ih dinstajte dok ne omekšaju.
U tiganj dodati mleveno meso i kuvati dok se ne pretvori u mrvice. U mleveno meso dodajte paradajz pire i začine. Ostavite smesu da se kuva na laganoj vatri oko 15-20 minuta.
Bešamel sos pripremamo tako što u velikoj šerpi zagrejemo ulje ili maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.
Dodajte brašno i dobro promešajte. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući, dok se ne dobije glatka i homogena smesa. Kuvajte dok se sos ne zgusne. Začinite solju i biberom po ukusu.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U pleh za rernu poređajte sloj patlidžana, zatim sloj tikvica i na kraju sloj bolonjeze sosa. Nakon toga prelijte bešamel sosom.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, dok grčka musaka ne dobije zlatnu koricu.
Nakon što je musaka od patlidžana gotova, pospite rendanim kačkavaljem i sitno seckanim svežom mirođijom.
Pustite da se musaka ohladi oko 10 minuta pre serviranja da se stvrdne i lako seče. Posle toga možemo da uživamo u ukusnoj grčkoj musaki sa patlidžanom i tikvicama! Delikates!