Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Grčka musaka sa tikvicama i mlevenim mesom

Grčka musaka sa tikvicama i mlevenim mesom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Grčka musaka sa tikvicama i mlevenim mesom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Grčka musaka nije manje uksuna od naše, tako da je vreme da se ona pripremi"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada, srednje veličine
  • luk - 1 glavica
  • mleveno meso - 400 g, teleće
  • beli luk - 1 čen
  • paradajz - 400 g, oljušten i isečen na kockice (1 konzerva)
  • kisela pavlaka - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • parmezan - 80 g
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - 1/4 kašičice
  • cimet - 1/4 kašičice
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • ulje - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite tikvice na krugove, a luk na polumesec. Ugrejte ulje u tiganju i pržite malo tikvice, a nakon toga i luk dok ne omekša. U pleh, namazan uljem, poređajte jedan sloj tikvica, preklopite ih malo.

Rasporedite preko tikvica i zaprženi luk. U istom tiganju propržite mleveno meso, pritiskajte i mešajte dok ne dobijete mrvice. Začinite začinima - solju, biberom, cimetom i muskantnim oraoščićem.

Sipajte paradajz na kockice i ponovo promešajte. Kuvajte oko 10 minuta ili dok tečnost iz paradajza ne ispari.

Sipajte smesu od mlevenog mesa i paradajza (ocedite ako ima preostale tečnosti) preko poređanih tikvica u plehu. Odozgo poređajte drugi sloj tikvica.

U posudi umutite dva jejeta sa kiselom pavlakom i delom parmezana. Sipajte preko musake. Pospite preostalim parmezanom.

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Kad bude gotova, izvadite grčku musaku iz rerne i ostavite da se ohladi pre sečenja i servirajte.

Ako vam se dopada recept, probajte i druge proverene recepte za domaću musaku kao što je ova klasična musaka ili musaka sa tikvicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: