Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Grčka musaka sa tikvicama, patlidžanom i mlevenim mesom

Grčka musaka sa tikvicama, patlidžanom i mlevenim mesom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Grčka musaka sa tikvicama, patlidžanom i mlevenim mesom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
6
"Čim je musaka, ne može da bude loša, zato ovu grčku varijantu spremamo dosta često"

Potrebni sastojci

  • tikivce - 2 komada
  • patlidžan - 2 komada
  • kačkavalj - 250 g
  • so - 2 kašičice
  • maslinovo ulje - 10 kašika
  • za paradajz sos
  • paradajz pire - 400 g
  • mleveno meso - 400 g
  • celer - 1/2 struka
  • koncentrat paradajza - 1 kašika
  • bosiljak - 2 struka, svež
  • šargarepa - 1 komad
  • crveno vino - 90 ml
  • maslinovo ulje - 50 g
  • so - po ukusu
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • biber - po ukusu
  • za preliv
  • maslac - 30 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaje - 1 komad
  • biber - 1 prstohvat
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite patlidžan i tikvice na krugove u veliku posudu za pečenje, pospite ih solju i maslinovim uljem i stavite da se peku u rerni.

Za to vreme zapržite zajedno bosiljak, celer, šargarepu i isečen luk na veoma sitno.

Mešajte ih oko 5 minuta, nakon toga dodajte i mleveno meso.

Sipajte vino i nastavite da kuvate smesu, dok ne ispari alkohol.

Sipajte začine zajedno sa paradajz pireom i koncentratom paradajza i ostavite sos pod poklopcem na umerenoj temperaturi oko 20 minuta.

U namazanu posudu poređajte pečene tikvice i patlidžan i odozgo sipajte paradajz sos sa mlevenim mesom - ređajte ih tako dok se ne potroše svi sastojci.

Za grčki sos bešamel umutite brašno sa malo vode i soli pomoću žice i stavite ga da se kuva na slaboj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

Dodajte jaja i kuvajte još nekoliko minuta.

Dodajte maslac i začinite biberom i oraščićem.

Prelijte grčku musaku bešamel sosom, pospite narendanim kačkavaljem i stavite da se peče dok ne postane zlatasta na 200 stepeni.

Grčka musaka sa tikvicama, patlidžanom i mlevenim mesom je veoma ukusna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: