Način pripreme
Očistite paprike drške i semenki, operite ih i osušite, okrenute sa otvorom na dole. Svaku papriku posipate prstohvatom soli unutra i ostavljate sa strane.
Luk sitno iseckate i izrendate šargarepu, dinstate oko 3 minuta u prethodno ugrejanom ulju. Dodajete mlevemo meso i neprestano mešajte, pržite dok se mleveno mesto ne izdrobi.
Dodajte i oljušten i izrendan paradajz i kuvajte dok tečnost ne ispari iz tiganja. Dodajte dobro opran i osušen pirinač, kumin, so po ukusu i alevu papriku, promešajte i skinite siganj sa vatre.
Dok se smesa hladi, pripremite sos, tako što pomešate umućena jaja sa kiselim i svežim mlekom, dodajte brašno i mešajte dok se ne dobije glatka homogena smesa.
Napunite paprike sa lagano ohlađenom smesom, nemojte ih puniti do vrha. Poređajte paprike u pleh i prelijte i malo posoljenom vodom - oko 1 cm od nivoa pleha.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta, okrenite paprike, ako je potrebno dodajte malo vode (ona će nam biti potrebna za sos) i zapecite sa druge strane još 30 minuta.
Izvadite paprike iz ugrejanog pleha i poređajte u drugu posudu. U još vreo sok od paprika, dodajte pomešanu smesu za sos i promešajte.
Vratite u urejanu i isključenu rernu na oko 10 minuta, nakon toga prelijte paprike gotovim sosom.