Turski hleb

Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
30271
Turski hleb1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Kad je hleb toliko ukusan, čak mu ni ne treba gozba"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 50 g, svež
  • voda - 400 ml
  • za premazivanje
  • jaja - 1
  • susam - 2 supene kašike beli i crni
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno sa solju, napravite udubljenje u koje sipate kiselo mleko. Rastvorite kvasac u 100 ml ugrejane vode, zajedno sa šećerom. Dodajte ga u preostale sastojke, sipajte i preostalu vodu i zameste meko testo.

Ostavite testo na toplom 15 minuta da nadođe. Nakon toga možete da oblikujete na dva načina - kao kovrdžavu pogaču. Napavite okrugao oblik, namažite ga jajetom i pospite susamom.

MOžete i da napravite takozvani lavaš. Testo se napravi ovalnog oblika. Posipa se sa svih strana susamom, nakon toga se stavljau prethodno namazan pleh i peče u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: