Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Kobasice»Sušena kobasica»Bugarska domaća kobasica - lukanka

Bugarska domaća kobasica - lukanka

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Bugarska domaća kobasica - lukanka
Fotografije: Nina Ivanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
"Ništa se ne može porediti sa ukusom domaće kobasice lukanke - tanko isečene i servirane sa merakom"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 4 kg
  • svinjsko meso - 4 kg
  • so - 150 g (3/4šolje)
  • biber - 20 g (2 kesice)
  • kumin - 6 g (1 kašičica)
  • voda - 500 ml gazirana
  • creva - goveđa, sušena
* merne jedinice

Način pripreme

Meso se očisti od kostiju, opere se, osuši, iseče na ivice, nakon tog se samelje dva puta u mašini za mlevenje.

Dobro se pomeša sa začinima i postepeno se dodaje jedna flaša gazirane vode. Smesa se ostavlja na hladnom mestu 24 sata.

Ponovo se pomeša, dodaje se druga flaša gazirane vode. Ponovo se ostavlja na hladnom mestu na jedan dan.

Trećeg dana, ponovo mesite, napunite smesu u creva, tu i tamo malo napravite rupice da bi izašao vazduh.

Suvo meso se drži tri dana na prohladnom mestu i 5 dana zaredom se presuje oklagijom. 15 dana se ostavlja ispod nečeg teškog, nakon toga se očekuje da se suše 30 dana mestu koje se provetrava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: